FSAB
FSAB

Pregatirile pentru negocierea CCM de ramura sunt in toi !


      

 

        De la infiintarea Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), in aprilie 2014, FSAB a militat pentru dezvoltarea dialogului social la nivel sectorului financiar bancar. Putem spune ca intre CPBR si FSAB s-a dezvoltat o relatie buna de dialog care s-a conccretizat in intalniri lunare cu departamentele de resurse umane si trimestriale cu Presedintii companiilor membe CPBR: Bancpost, BCR, ING, Raiffeisen si Unicredit.

 

       Aceste intalniri au condus la hotararea ambelor parti de a incheia un Contract colectiv de munca (CCM) la nivelul sectorului de activitate.

 

       Incepand cu luna ianuarie 2018, am demarat o serie de intalniri, in vederea stabilirii principiilor care vor sta la baza CCM la nivelul sectorului de activitate. Negocierile pe principiii au fost finalizate la jumatatea lunii februarie, si ne dau garantia ca vom putea elabora un proiect de CCM benefic pentru salariati.

 

       In cadrul acestui contrat FSAB urmareste stabilirea unor drepturi minime, care vor sta la baza negocierii CCM la nivelul  companiilor, dupa cum urmeaza:

 

enlightened  timpul de lucru de 8 ore din care 7 ore si jumatate program cu publicul, si jumatate de ora pentru inchiderea si deschiderea unitatii

 

enlightened  pauza de masa cu inchiderea unitatii

 

enlightened  introducerea unui registru pentru evidenta orelor suplimentare

 

enlightened  implicarea mai pronuntata a sindicatului in aspectele legate de sanatatea salariatilor

 

enlightened  introducrea unui salariu minim pe ramura, mai mare decat salariul minim pe economie, de la care vor pleca negocierile la nivel de unitate

 

enlightened  introducerea unor beneficii general valabile pentru toate companiile din sector

 

enlightened  accentuarea rolului si importantei pregatirii profesionale a salariatilor in dezvoltarea lor profesionala

 

enlightened  stabilirea unor programe de reconversie si recalificare pentru a mentine salariatii in cadrul sectorului printr-un proces de redistribuire in cadrul companiilor existente.

 

       Toate aceste drepturi, sunt prevazute in proiectul CCM la nivel de ramura, elaborat de FSAB, care va fi supus dezbaterii Consiliului de Coordonare  din 8 martie 2018.

       Negocierile propriuzise sunt prevazute sa demareze de principiu in luna mai.

 

       Stim cu totii ca drepturile amintite mai sus nu se vor obtine cu usurinta de la patronat, si de aceea este nevoie de sustinerea ferma a tuturor salariatilor din sector. Astfel FSAB, cu sprijinul UNI Global Union, Organizatia Internationala la care suntem afiliati, a demarat o campanie de sustinere a negocierilor la nivelul ramurii si va asteptam sa participati activ in aceasta campanie pentru a sustine echipa FSAB care negociaza pentru voi aceste drepturi.

 

             Impreuna vor reusi!

Campanie de organizare in vederea negocierilor din sectorul bancar Sectorul bancar din Romania, nu mai este in topul salariilor, fiind depasit de sectoarele energetic, IT si de sectorul public. Pentru a face fata concurentei, principalele banci au anuntat deja masuri de reorganizare si introducere a digitalizarii, masuri ce vor conduce la modificari importante in profilul actualelor joburi si la pierderea unui important numar de locuri de munca in urmatorii ani. Pentru a face fata acestor provocari, Federatia Sindicatelor din Asigurari si Banci (FSAB) a demarat inca de anul trecut o suita de intalniri cu Consiliul Patronatelor Bancare din Romania. Obiectivul pentru anul 2018 este de a negocia un Contract Colectiv de Munca in sectorul bancar. Confruntati cu aceste probleme inca de acum 10 ani, part... mai multe